Begin 2019 ontstaat het idee om een nieuwe open water zwemuitdaging aan te gaan. Weer een stapje verder dan de 6,5 km van Cadaques, Spanje. De keus valt op de Oceanman Polignano, een prachtige zwemwedstrijd in de Adriatische zee, in het pittoreske Zuid-Italiaanse stadje Polignano a Mare (Puglia). Ja leuk, een wedstrijd van 10 of 5 km in een heldere azuurblauwe zee als afsluiting van ons open water zwemseizoen.

Dat wordt dus flink en serieus trainen. Vanaf Pasen 2019 zijn we ruim 50 keer het IJburgse water ingesprongen om een rondje Steigereiland te zwemmen. Steevast afgesloten met cappuccino & appeltaart overdag of bier, wijn & gemberthee met bitterballen in de avonduren. Voor het teamgevoel schaffen we allemaal een roze/blauwe/grijze open water Hoodie aan, die we, fanatiek als we zijn, elke training dragen.  Het enthousiasme voor de uitdagende zwemtocht in oktober wordt wekelijks sterker en de trainingen langer & zwaarder: niet 1 maar 2 rondjes Steigereiland, alternatieve routes langs het grote eiland IJburg van 5,6 of 8 km en natuurlijk de diverse openwater wedstrijden in het Zomer seizoen. Onder de noemer #roadtopolignano nemen we deel aan de Weerribben tocht van 5km, De Lektocht van 6km, De zeemijl van Bloemendaal van 1,9 km, De IJswim van 3 of 4 km, De Bosbaanswim van 2km en De Amsterdam City Swim (2km). Een uitgebreidere voorbereiding op de grote uitdaging is nauwelijks mogelijk.

In september stijgt de spanning echt want de medische verklaring is best streng en vereist in de meeste gevallen een uitgebreide sportkeuring. Eén voor één slagen we glansrijk voor onze sport APK. We zijn er helemaal klaar voor.

Donderdag 3 oktober is Murphy’s law helemaal in zijn element. Onze vlucht naar Bari blijkt meer dan 5 uur vertraagd, auto verhuur bedrijven zijn gesloten en ook onze airbnb villa kunnen we niet meer in als we rond half twee in de ochtend de bagage van de band getild hebben. En last but not least zorgen restanten van orkaan Lorenzo voor een plotseling afwijkend weertype met bewolking, wind en flinke hoge golven. Gelukkig heeft hotello Hans snel een hotel geboekt en rond half drie ligt iedereen uitgeput in bed.

Vrijdag betrekken we onze prachtige art villa, direct aan zee. Het blijkt dat onze 10 km wedstrijd een dag is uitgesteld omdat de hoge golven het niet toelaten om de noodzakelijke boeien in zee te plaatsen. Goed nieuws is wel dat we nu allemaal op zondag zwemmen. Dus veel tijd voor een uitgebreide vislunch & een heerlijk pasta diner op vrijdag, een gezond ontbijt, pizza lunch op het terras in en nog een heerlijke pasta maaltijd van onze chef Peter op de zaterdag. De culinaire verzorging is echt op zijn Upstreams en laat niets te wensen over..

De wedstrijddag start met een stralende zon en een zeewater temperatuur van 22 graden. Onze 7 zwemmers voor de 10 km (Cora, Mariana, Hans, Bas, Frank, Peter & Richard) staan ruim op tijd aan de start voorzien van dubbele tijdregistratie chips om de enkels en de verplichte fel gekleurde boei om het middel. Samen met ca. 100 andere deelnemers, veelal Italiaan of Rus starten we ons zwemavontuur. De eerste vijf kilometer gaan bij iedereen lekker & soepel want we zwemmen met de wind en golven mee. Na de drinkpost, precies op de helft, wordt het loodzwaar. De terugtocht is tegen de wind en golven in en het wordt een flink gevecht met het onrustige zeewater. Jammer dat we hierdoor ook minder kunnen genieten van het prachtige uitzicht op het stadje Polignano a Mare.

Na iets meer dan 3 uur zwemt Peter als eerste Upstreamer over finish en ruim een half uur later staan we alle zeven doodvermoeid weer op de kant. En ja, we hebben het allemaal gehaald en de 10 km uitgezwommen. Jan en Gerco hebben de afstand van 5km gezwommen en delen dezelfde ervaring van lekker heen en loodzwaar terugzwemmen. Ze zijn een half uur later vertrokken en omdat ze ook eerder binnen zijn, juichen ze ons 10 km deelnemers allemaal naar de finishlijn, samen met Stan onze coach, toeschouwer en fotograaf. Wat zijn we trots op het behalen van deze uitdagende prestatie!

Tevens blijkt Cora de nummer 1 in haar leeftijd categorie en Hans de nummer 3. Beiden ontvangen ze nog een extra medaille tijdens de huldiging en natuurlijk eeuwige roem. Mariana mist de podiumplaats maar net en wordt 4e binnen haar leeftijdscategorie. Wat een prachtige resultaten voor Upstream Amsterdam!

Moe en voldaan vieren we onze prestaties met taart, biertjes, wijntjes en heerlijk diner. De helft vliegt maandagochtend in alle vroegte terug naar Amsterdam, de andere vijf genieten nog van een welverdiende vakantie in het wederom zonnig & warme Zuid Italië.

Yes we did it! Wat hebben we genoten van een geweldig weekend Polignano a Mare met vriendschap, gezelligheid, heerlijk eten en een life changing sportieve prestatie. Een waardige afsluiting van een lang intensief en uniek open water seizoen 2019. En we kijken nu alwaar uit naar het openwater seizoen 2020.

Namens team #roadtopolignano, Richard vd S