Leuk dat je overweegt om deel te nemen aan wedstrijden! Het motiveert bij het trainen, het stimuleert je het beste uit jezelf te halen en bovendien: het is supergezellig. Maar hoe werkt het nou eigenlijk? Hieronder vertel ik je alles wat je moet weten over het deelnemen aan wedstrijden.
Speerpuntwedstrijden
Als technische commissie selecteren we elk jaar een aantal ‘speerpuntwedstrijden’. Dit zijn algemene (inter)nationale mastertoernooien, lhbtiq wedstrijden en toernooien van zusterverenigingen in binnen- en buitenland. We zorgen voor een goede spreiding door het jaar heen. Daarnaast zijn er nog vele masterwedstrijden in binnen- en buitenland waar je individueel aan deel kunt nemen.
Estafetteploeg
Door de selectie van speerpuntwedstrijden kunnen we daar in onze trainingen naar toe werken. Zo verschijn je goed voorbereid op het startblok. Maar ook kun je ervan uitgaan dat er meerdere Upstreamers meegaan. En dat is niet alleen gezellig. Ook kunnen we zo aan estafettes meedoen en als estafetteploeg een prestatie neerzetten.
Bepaal je slag, afstand en inschrijftijd
Van tevoren bepaal je welke slagen je wilt zwemmen en welke afstanden. Vaak kun je je voor drie tot vier series inschrijven. Daarbij vragen ze ook naar de tijd die je per afstand verwacht te zwemmen. Dit kan een persoonlijk record zijn van een eerdere wedstrijd, of een trainingstijd als je nog geen officiële tijd hebt staan. Weet je het niet, vraag het dan aan je trainer.
Competitie op eigen niveau
Deze richttijd dient als leidraad voor de organisatie om series in te delen. Dat betekent dat je start tegen mannen en vrouwen van alle leeftijdscategorieën met een gelijke inschrijftijd. Op deze manier wordt er zo efficiënt mogelijk omgegaan met de ruimte in het zwembad. Maar het geeft vooral meer competitiegevoel. Omdat je tegen zwemmers van je eigen niveau zwemt, kun je je daaraan optrekken.
Resultaten per leeftijdsgroep
In de uitslagenlijst word je uiteindelijk ingedeeld in je eigen leeftijdscategorie (blokken van 5 jaar, startend vanaf 20) en op basis van geslacht. Eindig je op een van de eerste drie plekken in jouw categorie, dan ontvang je een medaille.
Motiverend team
En al grijp je net naast een medaille. Het gaat uiteindelijk om het meedoen en om het neerzetten van een eigen prestatie. En dat doe je samen met een fantastisch motiverend Upstream team dat iedereen stimuleert om er een tandje bij te zetten. Dus tot snel?
Registratie en startlicentie
Bij de meeste competities kun je jezelf inschrijven. Maar voor elke wedstrijd heb je ook een officiële startlicentie nodig van de KNZB. Die vraagt Upstream voor je aan. Geef je inschrijving daarom altijd door aan onze wedstrijdsecretaris. Dan kan hij voor jou je KNZB registratie regelen en je startlicentie aanvragen.
Nog vragen? See you in the pool!
Christopher