Historie

Opgericht om te trainen ter voorbereiding op de Amsterdamse Gay Games, groeide Upstream al gauw uit tot de grootste LHBTIQ-zwemvereniging van Nederland.

1996: Oprichting
Upstream werd opgericht als ‘Havanna-Thermos’ op 15 januari 1996. Jip van Leeuwen en Harold Sanches wilden een op wedstrijdzwemmen gerichte ‘gay’ zwemvereniging starten ter voorbereiding op de Gay Games die in 1998 in Amsterdam zouden worden georganiseerd.

1996, 1997: Eerste wedstrijden
Twee weken na de officiële oprichting (5 maart 1996) vertrok de eerste wedstrijddelegatie naar het toernooi van Parijs (20 maart 1996). De eerste wedstrijd buiten Europa was het toernooi van IGLA (International Gay and Lesbian Aquatics) in San Diego in oktober 1997.

1998 Gay Games Amsterdam
Op 1 augustus 1998 werden de Gay Games geopend in de Amsterdam Arena. Hier een foto van de delegatie van Upstream toen not Havanna Swim Team geheten, net voordat ze het stadium betrad. Op 1 april 1998 werd de club lid van de KNZB.

1998: Eerste deelname Gay Parade
Tijdens de Gay Games in 1998 nam Upstream voor het eerst deel aan de Amsterdam Canal Parade. Sindsdien heeft Upstream steevast één van de opvallendste en meest geliefde boten. Het 8 uur journaal opende in 2000 met de Upstreamboot. In 2001 wonnen we de eerste prijs en in 2005 de publieksprijs.

1998: Eerste trainingsweekend
Jaarlijks organiseert Upstream een trainingsweekend. De eerste vond in 1998 plaats in Stadskanaal, of all places. Latere weekenden werden dichter bij huis georganiseerd: in Zeist, zoals op de foto hiernaast uit april 2002, maar ook in Eindhoven of Rotterdam.

1998: Start synchroonzwemmen
Nog een Upstream traditie startte in 1998: synchroon zwemmen. Onder aanvoering van Annelies Willemsen leidde dat sinds die tijd tot spetterende en prijswinnende shows. Maar met een serieuze inzet: erkenning van het mannensynchroonzwemmen, dat er uiteindelijk zou komen.

1999: Eerste zwemtoernooi
Door de jaren heen organiseerde Upstream vele internationale zwemtoernooien. In eerste instantie tijdens de Amsterdam Pride. Het eerste toernooi vond plaats op 6 augustus 1999. Sinds 2006 organiseert Upstream om de twee jaar het Valentine Tournament in februari.

2001: Eerste wintersportvakantie
Een aantal leden startte in maart 2001 met een jaarlijkse wintersportvakantie. Jaarlijks reizen zo’n twintig leden-en-aanhang af om op de lange latten te gaan staan in Les Trois Vallées. Vaak in sneeuwkleding, soms in zwembroek.

2001: Nieuwe naam
Via een oproep in ons clubblad kwamen 100 voorstellen voor een nieuwe naam binnen. Het toernooi in augustus 2001 werd gebruikt om de nieuwe naam te introduceren: Upstream Amsterdam. Het hele Sportfondsenbad hing vol met vlaggen met het nieuwe logo.

2001: Eerste prijs Canal Parade
In 2001 wint Upstream de eerste prijs in de Amsterdam Canal Parade. De boot met de vlaggenwaaiers was nog jarenlang te zien in promotiemateriaal van de Amsterdam Pride.

2002: Gay Games Sydney
In 2002 reist Upstream met een flinke delegatie af naar de Gay Games in Sydney. Upstream maakt indruk met haar ‘Pink Flamingo’ act, waarvoor de Eurovisie jurk van Linda Wagenmakers speciaal voor is ingevlogen.

2002: Eerste Upstream Summer BBQ
Nooit genoeg feestjes bij Upstream. Borrels, feesten en andere sociale activiteiten horen er vanaf het begin bij. Sinds 2002 organiseert de club een jaarlijkse ‘Summer BBQ’ als seizoensafsluiting.

2003: Swim for Life benefiet toernooien
In 2003 en 2004 organiseerde Upstream ‘Swim for Life’ toernooien, ten bate van het AIDSfonds, geïnspireerd op de Swim for Life-wedstrijden die sinds 1988 in Provincetown (VS) worden georganiseerd. Er werd € 6530,– opgehaald in 2003 en € 10.115 in 2004.

2005: Publieksprijs voor Upstream boot
En alweer valt een boot in de prijzen: de poetsvrouwen (of ‘plumeau’) boot uit 2005 ontvangt de publieksprijs. Een complete verrassing: terwijl iedereen nog aan het uithijgen of afbouwen is, is lid Dirk P. gelukkig aanwezig bij de prijsuitreiking.

2006: De grootste LHBTIQ zwemvereniging van Nederland
Het aantal leden groeide van 100 naar 140. We hadden zelfs een ledenstop. De club groeide uit tot de grootste LHBTIQ zwemclub van Nederland. We traden met een enorme delegatie aan tijdens de Outgames in Montreal, met zwemmers, triatleten en synchroonzwemmers.

2006: Eerste Valentine Tournament
Ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan organiseert Upstream het ‘Valen-10-Years’ tournament. Sindsdien organiseert Upstream elke twee jaar een internationaal HLBTIQ-zwemtoernooi in februari.

2007: Prime time trainingen in het nieuwe Marnix
Dat heeft Johnnie toch maar mooi even geregeld. Met de opening van het compleet vernieuwde Marnix krijgt Upstream prachttijden voor haar trainingen: maandag, woensdag en vrijdag om 20 uur. Later komen daar nog de zondag en een extra uur op vrijdag bij.

2008: Gastvrouwen van het Amsterdamdiner
Voor het eerst treden zwemmers van Upstream aan als gastvrouwen van het Amsterdamdiner. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken van deze jaarlijkse fundraiser voor de nog steeds niet gestreden strijd tegen HIV/AIDS.

2011: Worldcup mannensynchroonzwemmen
Upstream organiseerde de Men’s Cup; de wereldcup voor mannen synchroonzwemmen en draagt zo bij aan de officiële erkenning van de sport. Synchroonzwemmen stopt bij Upstream op het hoogtepunt: in 2017. In dat jaar wordt een Upstream gemengd team Nederlands kampioen. 

2012: Verbreding naar triatlon en open water
Upstream diversifieert. Er komt meer aandacht voor duurtraining en de triatlon. Het open water zwemmen komt op. Een groeiende groep Upstreamers neemt deel aan duurtochten in binnen- en buitenland.

2015: Triatlon viert hoogtij
Maar liefst acht Upstream estafette teams doen in 2015 mee aan de estafette triatlon rond de Sloterplas. Met succes: één team behaalt brons. In 2016 wint een Upstream team zilver, in 2017 won Upstream goud.

2017: Upstream goes bridge
Niet iedereen houdt van lange afstanden zwemmen. Sommigen spelen liever een stevig robbertje bridge. Met cursussen onder de bezielende leiding van master bridger Arno start een groep Upstreamers met deze denksport. Met vele avondjes ‘bridge drive’ bij leden thuis tot gevolg.

Openwater zwemmen polignano

2019: Upstreamers trotseren de Oceanman
Na een aantal duurtochten van een paar kilometer, legt de openwatergroep de lat hoger en gaat trainen voor de Oceanman in Polignano, Italië. Serieus werk dus. Op 5 oktober 2019 is het zover. Cora, Mariana, Hans, Bas, Frank, Peter en Richard leggen de 10km af. Jan en Gerco doen de 5km.

2020: Doorbraak open water zwemmen
Corona zorgde voor veel veranderingen. De zwembaden gingen lang op slot. Tegelijk kreeg het open water zwemmen een boost. Nog niet eerder zwommen zoveel Upstreamers meerdere malen per week het ‘rondje Steigereiland’.

2021: 25-jarig bestaan gevierd in de pers
Het 25-jarig bestaan wordt virtueel gevierd via een zoom borrel vanwege de corona-maatregelen. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog. Het Parool portretteert 12 zwemmers en de Telegraaf publiceert onderwaterfoto’s.

2022: Naast Upstream Girls nu ook de Upstream Boys
Een sensatie tijdens de Valentine Party van 2022! Naast de Upstream Girls die al jaren de feesten en partijen van Upstream opluisteren, worden de gasten nu verrast door een optreden van de Upstream Boys met een strakke choreografie.

2024: Tiende Valentine Tournament
Van 16-18 februari organiseerde Upstream voor de tiende keer het Valentine Tournament. Met 250 deelnemers uit binnen- en buitenland werd dit ons best bezochte zwemtoernooi tot nu toe.