Open water zwemmen

De open water zwemmers van Upstream maken in het seizoen wekelijks meerdere malen ‘een rondje steigereiland’. Ook organiseren we open water clinics en nemen deel aan duurtochten. 

Meerdere keren per week trainen in Amsterdams buitenwater (in seizoen)
In het seizoen (mei tot oktober, afhankelijk van weer en watertemperatuur) zwemt de open water groep van Upstream meermalen per week een rondje Steigereiland (IJburg). Startpunt is Brasserie Vrijburcht, waar je ook je spullen veilig kunt achterlaten.

Open water zwemmen op meerdere niveaus en afstanden
Een rondje Steigereiland (IJburg) is iets meer dan 3km en wordt in delen van 500m afgelegd. Je kunt ervoor kiezen een gedeelte te zwemmen en na 500 of 1000m om te draaien. Afhankelijk van de opkomst zwemmen we op twee snelheden. Als groep kijken we altijd naar elkaar om. Je zwemt dus nooit alleen.

Coördinatie via de ‘Inside Out’ Whatsapp groep
De wekelijkse ‘rondjes Steigereiland’ worden afgestemd via de ‘Inside Out’ Whatsapp groep. Vaak wordt gezwommen op dinsdagavond en zondagochtend. Maar leden van de groep kunnen ook op eigen initiatief een ander moment in de week voorstellen. Meer weten? Stuur een mailtje naar de open water commissie.

Benodigde materialen voor veiligheid en temperatuur
Voor open water zwemmers is zwemmen met een zwemboei verplicht zodat je zichtbaar bent voor waterverkeer.  Zie ook ons veiligheidsprotocol. Vanwege de temperatuur zwemmen we bij aanvang van het seizoen in een wetsuit. Een wetsuit verbetert ook je drijfvermogen en is daarom aan te raden voor beginners. Ervaren open water zwemmers kunnen je tips geven bij de aanschaf.

Jaarlijkse zwemclinics voor beginners en ervaren zwemmers
We streven naar het organiseren van twee zwemclinics per seizoen, gegeven door een professionele trainer. Eén clinic gericht op de beginnende open water zwemmer en een clinic voor de meer ervaren zwemmer.

Als team deelnemen aan (internationale) duurtochten
Als team nemen we meerdere malen per jaar deel aan duurtochten, zowel in binnenwater als in zee. Zoals de zwemklassieker Beusichem-Culemborg (de Lektocht), de Zeemijl van Bloemendaal of een wedstrijd in het buitenland, zoals de Oceanman.

Rondje Steigereiland

Openwater zwemmen polignano